Літинський Вячеслав Миколайович. Людина, що будувала водоканал.

☺️

#кращіпрацівники

Вячеслав Миколайович зараз очолює одну з КНС. Але в минулому був начальником дільниць по будівництву. Приймав участь у будівництві Чернелівського водогону, Головної насосної станції міста, очисних споруд та навіть адміністративної будівлі водоканалу.

✅Які роботи запам’яталися найбільше?

Та всі були складними. Найважчі були очисні споруди . З Чернелівкою було легше, але були свої нюанси.

✅Які?

Ви ж знаєте, що у 70-х рр. усі будівельні роботи велися прискореними темпами. Потенціалу артезіанських свердловин міста не вистачало. Розглядалося декілька варіантів водопостачання міста — зокрема, дуже перспективним був проект водозабору з річки Дністер. А це, між іншим, 120 км!

Та в результаті геологорозвідувальних пошуків вибір зупинився на Чернелівському водосховищі. Люди у селах, що проходять на відстані Чернелівки-Хмельницького не розуміли, що відбувається. Говорили – “нам не треба води, нам краще газ проведіть”)

✅А в чому були складнощі в роботі на Чернелівці??

У швидкості. Часу катастрофічно не вистачало. От зараз будують другу гілку Чернелівки , але я вам скажу, що в початковому проекті будівництва їх і було дві. Це дуже правильно і обдумано. Але місто дуже швидко розросталося. Відкривалися підприємства. Тому обмежилися одною.

✅Багато людей було задіяно в роботах?

Загалом цілі заводи допомагали будувати, ремонтувати та реконструювати об’єкти міськводоканалу. “Катіон”, “Хмельницькпромбуд”,”Темп” автопідприємства та багато інших.

✅А що було найважче?

Очисні споруди. Зрозуміло, що виникла потреба в нових очисних спорудах. Їх будувати дуже важко. Там багато різноманітних приміщень, мулових майданчиків, запутані мережі.

✅То ви не працювали на водоканалі?

Офіційно ні, але все життя працював з водоканалом.

✅А ким працювали після закінчення будівництв водоканалу?

Директором ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ЗАВОД УЗАЛІЗОБЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЙ. Одним з моїх основних принципів була рівна заробітня плата у директора і простого робочого. Це важливо для мене. Адже кожен з нас робить свій максимум для роботи.

✅Як ви потрапили на водоканал?

Якось пожартував з головним інженером, що стоїть каналізаційна станція близько біля мого дому, а я нею не керую. Ми тоді про цю розмову забули, але згодом мені дійсно запропонували роботу. Тут є свої нюанси, станцію постійно затоплює. Тому що вона маленька, а люди не вміють користуватися каналізацією — тут тобі і ганчірки, і сітки, і продукти.

Пам’ятаю як колись, в 1976, коли ще далеко не всі знали як працює каналізація одна моя знайома розказувала, що скидає в унітаз картопляне лушпиння. Я тоді пояснив їй, що так не можна. Думав, люди ще не звикли. Пройшли роки — люди не змінились.

У Вячеслава Миколайовича в планах модернізувати КНС. Він постійно має багато планів та пропозицій.

Цінуємо та дякуємо , що ви з нами працюєте!