Найкращі працівники. Микола Кірков

Сьогодні у рубриці #найкращіпрацівникиводоканалуМикола Кірков— начальник очисних споруд, неймовірно позитивний та ерудований чоловік, який завжди має що розказати та знає дуже багато про те, як ми очищаємо воду)

Навіщо взагалі очисні споруди?

✅Мало хто замислюється над тим, що відбувається з водою після того, як її використовували в побуті або на виробництві, і як відбувається її очищення. Стоки за системою колекторів, каналізаційних станцій надходять на міські очисні споруди, де їх знешкоджують.Очищення – обробка з метою руйнування або видалення шкідливих речовин, це досить складний процес, який можна порівняти з виробництвом.Очисні споруди необхідні кожному населеному пункту, щоб рідкі відходи від житлових і громадських будівель, від сільськогосподарських, харчових і промислових підприємств були очищені до потрапляння в навколишнє середовище.Системи очищення життєво необхідні для життєдіяльності людини. Наслідки скидання неочищених стоків згубні для природи. Забруднення, що потрапили у водойму, руйнують усталену екосистему: гинуть рослини, мікроорганізми, риби, відбувається отруєння грунту. Шкода завдається домашнім улюбленцям, а в кінцевому підсумку – і здоров’ю людей.

❓Чому важливо не використовувати каналізацію як смітник?

✅Бо оте сміттячко,тобто тверді побутові відходи, яке люди думають, що нічого не робить “забиває” все — і насоси, і засувки, і трубопроводи. Є ж смітник! Я взагалі підтримую ідею сортування сміття. Це все дуже логічно і правильно. Люди думають, що водоканал на те і є, щоб очищати. Але ми всі повинні бути свідомими в першу чергу.

❓Як відбувається очистка?

✅Очисні споруди в місті — по суті ціле підприємство, комплекс інженерних споруд, які займають велику площу. Мета їх – в очищенні стічних вод для їх подальшого використання і випуску у навколишнє середовище. Характер і ступінь забруднення води бувають різними, тому застосовуються і різні способи очищення – механічні, біологічні та хімічні.В нас застосовуються, як механічні (відстоювання і фільтрація – грубодисперсні, нерозчинні частинки в залежності від розмірів уловлюються решітками, ситами, песколовками, первинними відстійниками, фільтрами), так і біологічні методи.

❓Що може зробити споживач, щоб допомогти?

✅Рідини, що містять фосфати, побутове сміття — заборонено кидати в каналізацію. Наразі виловлюємо кожухи, шини, пластикові пляшки і інше. Наш народ не навчений поводитися з каналізацією. Кидають все, що забажають. А може пройде? Дещо проходить, ламає обладнання . Ці реактиви роз’їдають навіть бетон.

❓Що потрібно було б змінити в першу чергу?

✅Багато застарілого оснащення. Ми все ремонтуємо. Але ж розуміємо, що його ремонтувати можна не вічно. На сьогодні населення заборгувало водоканалу 75 мільйонів. За ці кошти можна було б придбати нове обладнання.

❓Як довго ви працюєте на водоканалі?

✅32 роки. Перед цим працював в Шепетівському управлінні осушувальних систем, був командиром інженерно-саперних робіт, а коли навчався в Рівненському університеті водного господарства крутив кіно у вільний час. У мріях було перевестися в Інститут космічних досліджень. З Шепетівки перевівся у Хмельницький через дружину. Вона працювала тоді на водоканалі, і ми бачилися тільки на вихідні. Тепер вже багато років ми працюємо на одному підприємстві. Щоправда абсолютно у різних відділах. Зоя Володимирівна — начальник виробничо-технічного відділу.