Розповсюджені питання після аварійних ситуацій

Що з водою?

?Розбираємось з розповсюдженими питаннями, що виникають у хмельничан після аварійних ситуацій.?

⁉️Звідки взагалі вода у Хмельницькому?

✔️Питна вода у Хмельницький надходить з артезіанських свердловин та подається потужними насосними агрегатами з Чернелівського водозабору в місто по водогону діаметром 1000 мм довжиною 34 км.

⁉️Чому не можна одразу після закінчення аварійних робіт отримати воду?

✔️Для виконання робіт потрібно випустити воду з ділянки водогону на якій проводиться заміна ділянки водопроводу. Відповідно до проекту, запірна арматура розміщена на відстані 3- 5 км. Після виконання робіт проводиться заповнення водою пошкодженої ділянки водогону і водогону вцілому.

Нагадаємо, що воді потрібно “пройти шлях” у 34 км, щоб потрапити у місто, а потім поступово відновити тиск в мережі і заповнити резервуари чистої води. Тільки після того, як буде досягнуто необхідний мінімум рівня води в резервуварах чистої води, воду подадуть в розподільні мережі міста для усіх споживачів. На все це потрібно від 4 до 6 годин.

⁉️То ж чи будували другу “нитку” водогону! Аварій не мало б бути.

✔️Ресурси старого водогону, збудованого ще в 1981 році, поступово вичерпуються. У 2004 році розпочалося будівництво другої черги водогону.

Попри чималі здобутки у реалізації цього складного проекту, роботи ще залишається чимало, адже поки вдалося побудувати лише 20 км водогону. На цій ділянці водогін працює в двотрубному режимі. У випадку відключення однієї з ниток водогону для виконання ремонтних/аварійних робіт водопостачання забезпечується другою ниткою.

Для довідки: з 2004 року, кількість аварій на Чернелівському водогоні зменшилася майже у 10 разів .

Продовження будівництва водопроводу внесено у загальнодержавну програму “Питна вода 2022 – 2026h ”. Необхідно добудувати ще 14 км. водопроводу.

⁉️Вода по всьому місту з’явилася, а в мене ні.

✔️При надходженні води в місто спочатку заповнюються мережі, в яких вода подається самоплинном за рахунок роботи насосних агрегатів ВНС у Чернелівці.

Після заповнення резервуарів чистої води міста Хмельницького вода подається насосними агрегатами в Південно -Західний мікрорайон та мікрорайон Озерна за рахунок насосних агрегатів міських водонасосних станцій.

Якщо зовсім-зовсім просто, то Південно-Західний мікрорайон та район Озерної найвищі точки у місті. Саме тому, саме у цих частинах міста вода з’являється найпізніше.

⁉️З крану тече кока-кола!

✔️Після закінчення ремонтних/аварійних робіт, водопровід заповнюють водою. За рахунок тиску, зі стінок водопроводу змивається відкладення і наліт, які мають місце на стінках водопроводу за рахунок процесів окиснення і взаємодії води з матеріалами труб.