Якість очищення стоків на очисних спорудах та вміст забруднень в них перед скидом у річку суворо контролюються атестованою лабораторією Водоканалу

🔷Питання щодо забруднення річки Південний Буг недостатньо-очищеними зворотними водами, які скидаються із каналізаційних очисних споруд Хмельницького, періодично з’являється в ЗМІ. Особливо це питання загострюється в теплий (літній) період.
❓А чи дійсно погіршення якості води у річці напряму пов’язано із «впливом» від скиду зворотних вод після очисних споруд?
▶️Всі пам’ятають непоодинокі випадки масової загибелі риби в річці Південний Буг в межах Хмельницького. Це і міська водойма, і ділянка річки від вулиць Кам’янецька до Трудової. Саме на цих ділянках, та і в межах міста в цілому, відсутні будь-які організовані чи аварійні скиди каналізаційних стоків. Адже організовані скиди зворотних вод після очисних споруд Хмельницькводоканалу здійснюються за межами міста 3,5 км вниз за течією. 🔷Якість очищення стоків на очисних спорудах та вміст забруднень в них перед скидом у річку суворо контролюються атестованою лабораторією Водоканалу та нормуються виданими відповідними службами Дозволом на спеціальне водокористування і нормативами ГДС.
🔹Існуючі очисні споруди стічних вод Водоканалу забезпечують нормативне очищення стічних вод. 💙На перспективу, Водоканалом замовлено проектно-кошторисну документацію будівництва новітніх, енергоефективних очисних споруд, яка вже виготовлена і пройшла державну експертизу. Питання в значних коштах на будівництво.
❓Так чому питання незадовільного стану річки Південний Буг виникає в літній період?
▶️Все пов’язано із водністю річки та процесами гниття органічних забруднень в ній.
⏹Як правило, у жаркий період збільшуються втрати води у річці через випаровування (в основному на великих площах водосховищ) та недостатність надходження води від атмосферних опадів. Утворюється «застій» води у річці, течія відсутня і як результат — процеси гниття органічних забруднень, які потрапляють із самовільними скидами від неканалізованих водокористувачів стічних вод до зливової дощової каналізації і далі в річку.
🔵За результатами лабораторних досліджень лабораторії Водоканалу, якість води в річці Південний Буг 100 метрів вище по течії місця скиду з очисних, в рази гірша аніж скиду після очисних.
🔵Виходить, що зворотні води після міських очисних споруд розбавляють більш забруднену воду річки. Крім того, об’єми скидів зворотних вод після очисних споруд складають біля 0,8 м³/сек, в той час як витрати річки – 0,5 м³/сек. Тобто, йде розбавлення води у річці як по якості, так і по кількості. Враховуючи те, що забір води для питних потреб міста Хмельницький здійснюється із Дніпровського басейну (Чернелівський водозабір), а скиди після використання та очищення в р. Південний Буг, збільшується водність річки. Саме «водність» річки відіграє важливу роль для спроможності її до самоочищення, самовідновлення.