Ціна за водовідведення

“Йой, ну ок, вода, а за що ми платимо за стоки стільки? Цілих 13 грн. 22 коп за 1 кубічний метр!” Таке частенько нам прилітає від споживачів. Здавалося б – водичка просто потекла в трубу. Все.

Насправді з “водичка просто втекла в трубу” все і розпочинається. Давайте розберемось.

Ну, для того, щоб ви зрозуміли усі масштаби, розкажемо, що водоканал експлуатує 29 кнс та два майданчики очисних споруд.

У нас функціонує окремий відділ лабораторії, який слідкує за якістю стічних вод.

Загалом у каналізаційному господарстві працює 191 людина. Мережі водовідведення складають 398,6 км.

Чому стільки замороки? Бо всі стічні води потрібно “вивести” у Південний Буг. І не просто “вивести”, а зробити так, щоб вони втрапили туди ідеально чистими.

Стічні води з усього міста втрапляють спочатку до самоплинних колекторів, потім до каналізаційних станцій, потім до головної каналізаційної станції, потім до очисних споруд.

Каналізаційні станції- це насосне обладнання, електричне обладнання, запірна арматура, трубопроводи, камери приймання, дренажні насоси, автоматичні механічні решітки, шнекові транспортери, запірне устаткування та інше. І,так, то все має властивість зношуватися.

Очисні споруди – це неймовірно велика площа багатьох елементів, і довгий процес очистки. (довгі тексти ніхто не читає, але радимо почитати, тим більш ми вже про них писали отут https://water.km.ua/?p=3721)

І лише після відбору проб та якості, вода потрапляє в Південний Буг.

Каналізаційне господарство – має таку ж цінність як водопровідне, у цих процесах задіяна величезна кількість спеціалістів, аби усе було під контролем. Технологічно часом процеси навіть складніші, бо , каналізаційні мережі повинні проходити нижче водопровідних, тож глибина мереж водовідведення завжди глибша. Врахуйте ще й не надто приємний запах з яким регулярно зіштовхуються працівники каналізаційного господарства.

До речі, лише за один місяць (на прикладі липня) кількість використаної електроенергії водопровідного господарства складає 1053 тис кВт , а водовідведення — 892 тис. кВт.

Окрім того, нагадаємо, що населення частенько “докидає” роботи нашим працівникам, вважаючи, що каналізація смітник. До каналізаційних станцій доходять засоби гігієни, одяг, підгузники та багато інших речей, яким нам самим цікаво, як могли втрапити в мережі.

Молодці, якщо дочитали. Чудовий привід заплатити за комунальні послуги❤