Що таке очисні споруди?

Якщо у вашій уяві вимальовується картинка, що водовідведення і очищення стічних вод— легкий процес, то це зовсім не так.

Вода у Хмельницькому проходить довгий шлях, поки не стає частиною річки Південний Буг.

Щоб зрозуміти складність процесу, опишемо етапи , через які проходить питна вода, перш ніж потрапити на очисні споруди після використання її споживачами міста Хмельницького.

Схема руху стічної води: приймальна камера → механічні решітки → пісколовки → первинні відстійники → трьохкоридорні аеротенки → вторинні відстійники → знезараження → перевірка якості очищення стоків і скидання у річку Південний Буг.

Схема руху осаду: – пісколовки → мулові майданчики; первинні відстійники → мулова насосна станція → мулові майданчики; вторинні відстійники → мулоущільнювачі → мулові майданчики.

Погоджуємся, дуже багато мудрих слів. Якщо описати простіше, то стічну воду очищують від сміття, піску,і інших доміщок, потім в первинних відстійниках весь осад і жири перекачують на мулові майданчики, згодом частково очищена вода за допомогою бактерій і мікроогранізмів (так званий “активний мул”),проходить наступний етап очищення,а вже потім мул, що утворився та вода повністю відокремлюються у вторинних відстійниках.

Закінчується процес відбором проб, яке здійснюють лаборанти водоканалу,і у разі разі коли якість води відповідає вимогам Державних санітарних нормі правил, її скидають в річку. Вже на виході стічну воду, що надійшла на очисні споруди, не впізнати.

Своєчасне очищення стоків, в першу чергу, важливе для екології. Воно запобігає непоправному забрудненню водойм і грунту, грунтових вод.