Чому хмельничанам пощастило з водою?

Артезіанська вода – це вода, яка залягає глибоко під землею і може підніматись на поверхню завдяки тиску, який сама ж і створює. 

Такі підземні озера знаходять на глибині сотні метрів. Хоча, точніше, це не озера, а моря. А якщо застосовувати правильну термінологію — то водні басейни. 

З цим мешканцям дуже Хмельницького пощастило, як мало кому в Україні: 80% населення нашої держави змушене споживати воду із відкритих водойм, для знезараження якої використовується значно більша кількість не завжди безпечних для здоров’я хімічних реагентів. 

Чому артезіанська вода корисніша за річкову?

Артезіанська вода чиста, смачна та безпечна для людського організму. Той факт, що її залягання відбувається на великих глибинах, виключає можливість її інфекційного забруднення.

Також така вода захищена від забруднення пестицидами, нітратами, нітритами та отрутами від сільського господарства і великих промислових підприємств.

Однак це не єдиний “плюс” артезіанської води. У цей список слід ще додати:

  • Вона містить бікарбонат — це електроліт, який приводить у норму рівень рН крові. Зниження рівня рН призводить до підвищення рівня кислотності, яка зі свого боку викликає постійне відчуття втоми.
  • Вона містить кальцій, який зміцнює кістки, покращує діяльність нервової системи, сприяє розвитку м’язової тканини.
  • Наявність фтору у воді позитивно впливає на міцність зубної емалі і запобігає розвитку хвороб слизової рота.
  • Артезіанська вода також містить кремній. Його дефіцит позначається на стані волосся, нігтів, сполучних тканин і кісток. Кремній завжди є в хімічному складі артезіанської води. Крім корисних властивостей, він ще й надає їй приємних смакових якостей.
  • Калій і натрій, які містяться у воді, підтримують мінеральний баланс.

Недоліки артезіанської води

Дуже часто артезіанська вода містить високий рівень солі та заліза.

Вода з Чернелівського водозабору, яку споживають хмельничани, подається в місто по водогону діаметром 1000 мм довжиною 34 км. Для водопостачання м. Хмельницького питна вода видобувається із підземних водосховищ (61 артезіанської свердловини) , накопичується в резервуарах чистої води на водопровідно-насосних станціях, дезинфікується гіпохлоритом натрію, знезалізнюється і подається водопроводами по розподільчій мережі до споживачів.

Довідка: МКП “Хмельницькводоканал” експлуатує 685,5 км водопровідних мереж (9 водопровідних насосних станцій) та 398,6 км мереж водовідведення (27 каналізаційних насосних станцій) та також 2 площадки очисних споруд каналізації.

Для забезпечення водопостачання в розподільчу мережу міста в середньому подається 51 тисяча кубометрів питної води на добу.