Екстрене засідання Ради директорів водоканалів України

17.12.21 року о 12.00 в Черкасах Асоціація «Укрводоканалекологія» запрошує представників ЗМІ на прес-конференцію у зв’язку з тим, що більшість підприємств водопровідно-каналізаційного господарства на кінець року перебувають на межі зупинки і єдиним виходом бачать переведення послуги водопостачання та водовідведення за графіком.

У зв’язку з цим Асоціація «Укрводоканалекологія» скликає екстрене засідання Ради директорів водоканалів України для напрацювання спільного рішення для виходу з ситуації,Прес-конференція відбудеться вул. Верхня Горова, 145 (Готель «Черкаси Палац») о 12:00 год.Акредитація та додаткова інформація за телефоном: 067.656.06.80 – Яковлєва Вікторія.

Запланована пряма трансляція на сторінку Асоціації в ФБ https://www.facebook.com/Ukrvodokanal/.Як відомо, в поточному році відбулося загальне збільшення вартості електроенергії в 1,6 разів. У собівартості послуг, що надають підприємства галузі, складова електроенергії становить близько 30 %. Вартість електроенергії для водоканалів України сьогодні майже найвища у порівнянні з іншими країнами Європи, водночас вартість послуг з водопостачання майже у 3 рази нижча від європейської.

При цьому більшість обладнання і матеріалів, що закуповуються підприємствами галузі, – закордонного виробництва з відповідною вартістю.Крім того, з 01 січня 2022 року на 20 % підвищується вартість передачі та розподілу електроенергії. Значно зросли ціни на реагенти, без яких неможливо постачання якісної питної води.Разом з тим у зв’язку зі змінами, внесеними до Податкового кодексу України, збільшилися ставки податку на спеціальне водокористування та екологічного податку більш ніж у два рази, що одразу призвело до збільшення тарифів на послуги приблизно на 1 %.Водночас у тарифах на послуги не передбачено підвищення заробітної плати працівників хоча б на рівень інфляції, не враховуючи зростання вартості споживчого кошика.

На підприємствах галузі спостерігається значна плинність кадрів, середній вік працівників становить понад 50 років при тому, що більшість професій – підвищеної небезпеки і літнім людям працювати не тільки складно, але й небезпечно.Загальнодержавна цільова програма «Питна вода України» на 2011-2020 роки виконана на 8 % (приблизно 200 млн євро). За продовження вказаної програми на 2022-2026 роки Верховною Радою України до сьогодні не проголосовано.Дешеві кредити МФО штучно стримуються Міністерством фінансів. Так, на 2022 рік для завершення Проєкту розвитку місцевої інфраструктури-2, що триває упродовж 7 років, з формальних причин Мінфіном узгоджено видатки в розмірі близько 900 млн грн замість 3,5 млрд грн на практично виконані роботи. Необхідні кошти не потребують фізичного виділення з Державного бюджету, оскільки вони наявні з кредиту Світового Банку.Міністерство охорони здоров’я України (далі – МОЗ) вводить з 01 січня 2022 року показники якості води набагато жорсткіші, ніж у країнах Європейського Союзу. Розроблені Асоціацією «Укрводоканалекологія» пропозиції розглядались кілька разів на засіданнях РНБО України, але Кабінет Міністрів України їх ігнорує.

З 2022 року юридично вода може вже не бути питною, хоча всі показники відповідають нормативам ВООЗ.Збільшення ставки екологічного податку за 10 років у 10 разів призведе до того, що його частина в собівартості дорівнюватиме розміру інвестиційних програм.Незважаючи на неодноразові звернення Асоціації «Укрводоканалекологія» до різних гілок влади (Президента України, Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, народних депутатів України) стосовно впливу різкого збільшення вартості електроенергії на економічний стан підприємств галузі, в порушення закону, НКРЕКП оприлюднила структуру тарифів на 2022 рік із значними збитками для підприємств, що надають послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.Для порівняння: при ринковій ціні на електроенергію близько 4 грн/КВт·год НКРЕКП включає до тарифів на послуги майже у 2 рази меншу вартість.Відповідно до законодавства процедура перегляду тарифів мала відбутись у жовтні 2021 року.

Однак до цього часу тарифи на послуги не переглянуто, а щоб за новими тарифами почали надходити кошти, потрібно ще, як мінімум, два місяці.

Уже майже два роки водоканали безперебійно працюють в умовах пандемії, враховуючи на карантинні обмеження, захворювання персоналу та перехід фахівців на роботу віддалено, додаткові заходи безпеки на об’єктах зокрема очисних спорудах водопроводу та каналізації, інше. Водночас зазначені заходи потребують додаткових фінансових витрат, які лягають на плечі підприємств (засоби захисту персоналу, дезінфекції та обмеження роботи певних підрозділів підприємства).

Таким чином, без термінового втручання держави у регулювання тарифних питань водоканали найближчим часом будуть відключені від електропостачання, у холодний період року через це зупиняться і теплопостачальні підприємства, що призведе до екологічної катастрофи, оскільки неможливо уявити зупинення каналізаційних насосних станцій та очисних споруд.