Що таке втрати води і чому їх так багато?

Нещодавно, один хмельницький журналіст почав турбуватися про те, що у водоканалі величезні втрати води — аж 34,4 %. Що таке втрати води, і чому ця цифра така величезна?

Давайте розберемось.

Цифра 34, 4% передбачає не тільки втрати, але й витрати води на технологічні і технічні потреби, а саме: промивка міських водопровідних мереж, промивка резервуарів на станціях другого підйому, промивка та знезараження свердловин, промивка фільтрів на станціях знезалізнення, витрати на пожежогасіння міста, знезараження мереж після ліквідації аварій, господарчо-побутові потреби на об’єктах водопостачання і водовідведення.

 Втрати питної води підприємства включають:

  • витоки питної води з мереж;
  • втрати при підйомі і очищенні;
  • витоки і втрати води з трубопроводів при аваріях;
  • приховані витоки води з трубопроводів (невидимі на поверхні);
  • витоки води з ємнісних споруд;
  • витоки води через нещільності арматури;
  • втрати води вуличних водорозбірних колонок.

необліковані втрати питної води:

– втрати води, які не зареєстровані засобами вимірювальної техніки (похибка згідно з технічним паспортом);

– втрати, зумовлені невідповідністю норм водоспоживання фактичній кількості спожитої води (для населених пунктів з великим сезонним коливанням чисельності населення);

– втрати, пов’язані з відбором води з мережі без відповідного дозволу;

– витрати води на протипожежні цілі, навчання тощо;

– втрати води в результаті незаконного впливу на роботу вузлів розподільчого обліку населенням (магніти).

Відповідно до наданої інформації у “Національній доповіді про якість питної води” у 2020 році втрати та технологічні витрати по Україні ставновили – 799,75 млн. м3 або 33,7 %.

У 2020 р., відповідно до наданих даних, найбільші обсяги витрат

та втрат води (більше 50 % від обсягів піднятої води) були у наступних областях :

Чернівецька – 62 %, Закарпатська – 51,2 %, Донецька – 50,1 %. Більше 40 % непродуктивні

витрати та втрати становили у Львівській – 47,8 %; Івано–Франківській – 47,4 %,

Луганській – 43,2 %, Житомирській – 42,7 %, Вінницькій – 41,6 %, Миколаївській – 41 %

областях.

Основна причина таких втрат в Україні – зношені основні системи централізованого водопостачання та водовідведення: в аварійному стані 35% водопровідних мереж, 38% мереж водовідведення та майже 30% насосних агрегатів на насосних станціях. Через це спостерігається високий рівень втрат питної води.

За словами члена НКРЕКП Євген Магльованого, зношеність мереж і обладнання підприємств водопровідного та каналізаційного господарства досить значна. Багато мереж вже відпрацювали не один нормативний строк. “Коштів, які підприємства виділяють на відновлення бази, не вистачає навіть на те, щоби покрити фізичне зношення цих мереж… Через це втрати води досягають до 40-45% у мережах окремих підприємств по Україні”, – повідомив він.

Нагадаємо, що норматив таких втрат згідно Методики розрахунку втрат і необлікованих витрат питної води підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення складає 30%

В МКП “Хмельницькводоканалі” загальні витрати води з урахуванням витрат на власні технологічні потреби склали за рік 34,4%, на 1,5% менше, ніж у 2019 році (35,9%)

Індивідуальний технологічний норматив використання питної води затверджений для підприємства в розмірі 33,6%. Перевищення ІТНІВа на 0,8% (34,4% – 33,6%) пояснюється зношеністю і аварійністю мереж. Експлуатуємо 673,2 км водопровідних мереж, 396, 1 км мереж водовідведення, 9 водопровідних насосних станцій, 28 каналізаційних насосних станцій та 2 площадки очисних споруд каналізації.

Дієвим вирішенням питання є встанолення загальнобудинкових лічильників (вузлів комерційного обліку) (нагадаємо, зараз встановлено 921 вузол комерійного обліку в 830 будинках будинків, що є 43, 9% від загальної кількості).