Реконструкція трьох каналізаційно-насосних станцій міста Хмельницького

Триває реконструкція трьох каналізаційно-насосних станцій міста Хмельницького реалізація, яких здійснюється у партнерстві з міжнародною екологічною фінансовою корпорацією NEFCO.

Існуючі каналізаційно-насосні станції № 2, 7, 12 знаходяться в експлуатації міста з 80-х років ХХ століття. Станції відпрацювали свій експлуатаційний та технологічний ресурс, обладнання устаріле та вкрай зношене. Необхідність реконструкції КНС № 2, 7, 12 викликана моральним та фізичним зносом всіх елементів КНС (насосне обладнання, електричне обладнання, запірна арматура, трубопроводи, камери приймання та інше), які знаходяться в аварійному стані та потребують постійних капіталовкладень для підтримання їх у робочому стані, що призводить до надмірних витрат на експлуатацію. Проведення реконструкції дозволить продовжити термін експлуатації станції орієнтовно на 20 років та забезпечить надійну екологічну безпеку території прилеглої до цієї станції і дозволить підвищити енергоефективність обладнання. Потреба в реконструкції КНС, відповідаючих сучасним державним нормам і екологічним стандартам, екологічно та економічно вигідно місту.

Робочими проектами передбачено часткову реконструкцію насосних станцій із заміною морально та фізично застарілих насосних агрегатів та відповідного допоміжного механічного, технологічного та електричного обладнання на сучасне устаткування з високими техніко-економічними показниками.

Реалізація проекту.

МКП Хмельницькводоканал подало заявку для участі у програмі фінансування в рамках Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу, відповідно до якої надається грантова підтримка Програми модернізації водного сектору NIP Україна.

В результаті відбору в 2019 році заключено угоду між Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (NEFCO) та Хмельницькою міською радою на фінансування проекту «Підвищення енергоефективності систем водопостачання та водоочищення: Реконструкція каналізаційних насосних станцій №2,7,12 у місті Хмельницькому».

МКП Хмельницькводоканал опубліковало запрошення до участі в відкритому міжнародному тендері за правилами НЕФКО, на чотирьох різних веб-сайтах (НЕФКО, Прозорро, Хмельницької міської ради та МКП Хмельницькводоканал).

В результаті тендеру в 2020 році визначено переможця з найвигіднішою тендерною пропозицією та з компанією-переможцем тендеру було укладено дві контрактні угоди: контракт на грантові кошти та контракт на кредитні кошти НЕФКО і кошти співфінансування з міського бюджету.

Основне обладнання для реалізації проєкту, а саме: насосні агрегати, дренажні насоси, автоматичні механічні решітки та шнекові транспортери, запірне устаткування тощо, відповідно до тендерних умов, виготовлено за індивідуальним замовленням компанії — переможця тендеру за кордоном заводами — виробниками устаткування.

На даний момент підрядна організація — переможець тендеру закрили частину виконаних робіт актами форми КБ-2в.

Відповідно до укладених контрактів на станціях виконано наступні види робіт та поставлено обладнання:

  • встановлено та підключено насосні агрегати моноблочного зануреного типу з електродвигунами, обв`язкою та запірною арматурою;
  • до змонтованих насосів встановлено вхідний та вихідний колектора, відводи, засувки, технологічні вузли для встановлених трубопроводів, манометри, замінено магістральний напірний колектор з відсікаючими засувками;
  • встановлено дренажні насоси зануреного типу з електродвигунами;
  • в приймальному відділенні встановлено шиберні затвори, механічні автоматизовані решітки, горизонтальний шнек-транспортер та шнек-ущільнювач;
  • змонтовані нові щити керуванням насосами, комплексні щити керуванням обладнанням, запірною арматурою, освітленням, шафи місцевого управління, розподільчі щити, електродні датчики рівня стоків;
  • до встановленого обладнання замінено та змонтовано кабельну мережу електропостачання та керування;
  • змонтовано систему освітлення з сучасними світодіодними лампами LED;
  • встановлено нові вантажопідйомні механізми;
  • до встановленого обладнання замінено та змонтовано кабельну мережу електропостачання та керування;
  • встановлено нові зовнішні металічні двостворчасті ворота в приймальне та машинне відділення;
  • встановлено нові віконні та внутрішні дверні металопластикові блоки;
  • виконані зобов`язання підрядником по грантовому контракту на поставку обладнання.

Підрядна організація надалі виконує роботи:

  • зовнішні та внутрішні опоряджувальні роботи, дахове покриття, системи електроживлення та вентиляції, сходи в приймальне відділення, зовнішня камера з засувками, сходи в приймальне відділення, благоустрій території